Bread and Beer

Fresh bread and pints of beer

lten

Lietuviški kvietiniai alūs: reitingas

Vasara pamažu įsivažiuoja ir kada nors stos ta neišvengiama varginančio karščio savaitė (gal net visos dvi). Kažkodėl vasarą mus kviečia lengvi šviesūs alūs: lageriai, kvietiniai, eliai. Kvietinis alus mūsuose ypač populiarus, dažnai jį renkasi net tie, kas įprastai alaus negeria. Be to, taip jau susiklostė, kad Švyturiui pirmajam išvirus savo Baltą ir kitos daryklos į asortimentą būtinai įtraukia bent po vieną šito stiliaus alų. Vieną dieną mums parūpo išsiaiškinti, kuris lietuviškas kvietinis alus (subjektyviai) geriausias. Taigi čiupome 11 daugiau ar mažiau prieinamų kvietinių alų (tamsių kvietinių į kandidatų sąrašą netraukėme)*, dar vieną bičiulį, kad smagiau būtų, ir susėdome degustuoti, kritikuoti ir reitinguoti.

*Beje, dėl atrankos proceso. Ėmėme visus kvietinius alus, manydami, jog jie yra hefeweizenai, t.y. vokiško stiliaus kvietinukai. Išdegustavus 10 egzempliorių paaiškėjo, kad tarp jų įsivėlė ir keli witbierai, t. y. belgiško stiliaus kvietiniai. Pakalbėję pasitarę nutarėm: įtraukiam ir Bėgančią kopą, padarom ultimate kvietinių sąrašą ir apsimetam šlangom. Gal ir nevalia taip gretinti dviejų stilių, bet, na, ai. Kaip mes mėgstam sakyti: bus gerai!

X. Taruškų alaus bravoro Kvietinis, 4,6 %

Šitas alus surinko mažiausią vidutinį balų skaičių. Viena, ragaujant kitų kvietinių kontekste jis smarkiai nublanko. Antra, visiems trims atrodė, kad taurėse yra to paties bravoro Kanapinis. Tos pačios natos aromate, panašus skonis, net spalva… Pasimetėme, sutrikome, mažus balus surašėme. Ar jis tikrai toks netikęs, ar tiesiog kažkur pilstymo linijoje įvyko klaida? Beje, pats alus buvo skanus, bet net nekvepėjo kvietiniu.

IX. Gubernijos Kvietinis baltas, 4,3 %

Tai vienas kelių šios sesijos alų, dėl kurių vienbalsiai sutarėme. Nuo švelnesnio „Kartus vandenėlis“ iki negailestingo „Paplavos“. Tiesa ta, kad kartą paragavus Gubernijos kvietinio skonis, deja, išlieka ilgam. Ir atgraso su visam. Tekstūra ir spalva dar nieko, bet tai vienintelis komplimentas šiam alui.

VIII. Švyturio Baltas, 5 %

Alus pionierius Lietuvoje. Tai jis visus išmokė alų be reikalo skiesti citrinos griežinėliu. Kodėl jis taip žemai? Na, užmeti akį – gražu. Pauostai – visai nieko. Paragauji – ir kažkas ne taip. Alus kenčia nuo per didelio CO2 kiekio, nuo blankumo (todėl į jį ir meta tą citriną), nuo vienalypiškumo. Vienas mūsų vos paragavęs (o degustacija buvo akla) šūktelėjo: Švyturys! Taip, skonis atpažįstamas, bet jis nėra puikus.

VII. Vilkmergės Kvietinis, 5,2 %

„Bare neimčiau,“ – parašė vienas mūsų. Taip, blankumo liga kamuoja ir Vilkmergę. Alaus skonis greitai išblėsta ir pasimiršta, negelbsti net padorus užgazavimas. Jis kaip vienas tų neįsimenančių filmų, kuriuos žiūrint lyg ir smagu, lyg ir įdomu, bet išėjęs iš kino teatro apskritai pamiršti, kad žiūrėjai. Geriausias komplimentas, kurį galime skirti šitam kvietiniam, – vidutiniškas.

VI. Utenos Kvietinis, 4 %

„Skonį įsiminsi jau po pirmo gurkšnio!“ – skelbia Utena. Negali paneigti, tai tiesa. Kažkada jo paragavę minėsime kol gyvi esame. Aluje daug skonio stipriklių ir saldiklių, fantastiška sintetinė puokštė. Beje, šitas alus būtų daug žemiau, bet vienam mūsų tiesiog patiko. Lengvai bėga, sakė vienas degustuotojas. Kitas paprieštaravo: bet tos kalendros gerokai per daug. Taip ir atsidūrė Utenos Kvietinis per vidurį.

V. Kalnapilis White Select, 5 %

Dar vienas „belgiško stiliaus“ kvietinis alus. Skonis jo taip pat lengvai ir ilgam įsimenamas, nes vienas mūsų vos pauostęs tvirtai pareiškė: „Kalnapilis!“ Alaus kūnas tuštokas ir šiek tiek pergazuotas, bet skonis neblogas. Apskritai šitas alus gana maloniai nustebino.

IV. Kauno Kvietinis nefiltruotas, 5 %

Maždaug prieš metus mes dviese jau darėme panašią degustaciją, tik tąsyk įtraukėme daugiau užsienietiškų kvietinių. Todėl buvo įdomu, kokį įspūdį tam tikri alūs darys po metų. Taigi pernai uodegoje likęs Kauno Kvietinis šįkart buvo geresnis. Nemažai citrusinių vaisių ir bananų natų, lengva rūgštelė. Tiesa, alus skystokas, bet malonesnis gerti nei prieš metus.

III (b). Radonų plytų alaus dirbtuvių Bėganti kopa, 4,5 %

Šitas witbieras vienintelis aiškiai reklamuojasi kaip tokio stiliaus alus (Utenos ir Kalnapilio tokie labiau užsislaptinę). Ir jis pasirodė vertas aukštos trečios vietos. Atrodė gražiai, kvepėjo ryškiai ir maloniai, tiesa, per didelis gazuotumas ir tuštokas kūnas iš jo balus atėmė. Ir kartais tų aromato ir skonio natų intensyvumas vertė manyti, jog taurėje – ne kvietinis alus, o močiutės kvepalai. Vis dėlto kvietinukas dailus ir tvarkingas, kandidatas į aukštą vietą.

III (a). Volfas Engelman Balta Pinta, 5 %

Kalbant apie pernykščius rezultatus, tąkart Balta pinta, dar buvusi naujiena, buvo mūsų lietuviška favoritė. Malonios aromato ir skonio natos, gera tekstūra, graži išvaizda. Šiemet lyginant su kitais jis pasirodė prasčiau, bet vis dėlto į top 3 pateko. Tikrai neblogas kvietinukas, gal kūnas ir čia silpnokas, bet bendra skonių dermė gera.

II. Amber City Kvietinis, 5 %

Tai yra tas pats Vilniaus Kvietinis, tik verdamas specialiai Maxima parduotuvėms. Veikiami kažkokio masinio nusistatymo prieš Vilniaus alų mes šito irgi nesirinkdavome. Na, kažkada, kai nebuvo nieko geriau, pirkdavome šį alų. Paskui pasklido kalbos, kad Vilniaus alus suprastėjo. Bet šitas kvietinis buvo netikėtas pretendentas į patį geriausią to vakaro alų. Supratę, kad tai Vilniaus alaus produktas, mes puolėm skaityti etiketę – gal ir čia pridėta saldiklių, prieskonių? Ne, nieko panašaus. Taigi, likome maloniai nustebinti.

I. Dundulio deJavu, 5 %

Kai pirmąkart paragavome deJavu, jautėmės pasimetę. Ar alus geras? Ar skanus? Atrodo, geri ir nieko, bet ištuštėjus bokalui nesugebėjome nieko apie jį pasakyti, nesusidarėme jokios tvirtos nuomonės. Ragaujant kokį trečią kartą pagaliau pasijuto vaisių, prieskonių natos. Nors alus neatrodo labai apetitiškai ir, sprendžiant iš šykščių komentarų vertinimo lapeliuose, ekstazės nesukėlė, bet vidutinis balų skaičius sako: šis alus šiuo metu geriausias lietuviškas kvietinis. Tiesa, reikėtų Dundulio deJavu duoti baudos balų tik dėl to, kad norint jo gauti reikia atskirai išsiruošti į krautuvę. Jei beveik visus ankstesnius rasite bet kurioje didesnėje parduotuvėje, tai dėl šito reikės pasistengti, o jis, deja, nėra toks geras (Dundulis turi geresnių alų). Nes bent vienas mūsų vėl nebeatsimena jo skonio…

© 2018 Bread and Beer. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.