Pagaliau atėjo laikas parašyti apie Sakiškių alaus naujienas. Na, ir truputį senienas, nes Altbier rinkoje pasirodė prieš kelis mėnesius. Bet mes tyčia lūkuriavom, kol susikaups daugiau jų alaus, kad drėbtelėtume vieną bendrą įrašą. Tai ir drėbtelėjom, prašom skaityti, pritarti, prieštarauti.

Šįkart ant mūsų degustacinio stalo atsidūrė keturi (sąlyginai) nauji Sakiškių alaus kūriniai: Altbier, išvirtas su vilniške Alaus biblioteka, Chipotle Porter, išvirtas su vilniškiu meksikietišku restoranu Sofa de Pancho, Imperial Stout ir naujausias English Bitter. Nuo jo ir pradėkim.

sakiškių

Stilius: angliškas biteris
ABV: 5,0 %

Išvaizda: Poskaidris vario spalvos kūnas su nedidele balta puta.

Aromatas: Subtilios salyklo natos, šiaudai ir tolimi apyniai. Aromatas gana gaivus ir lengvas.

Skonis: Prideramai nedidelis kartėlis ir gana ryškūs salyklai. Gurkšnojant pamažu įsivyrauja malonus gėlių ir žolių kartumas.

Gomurys: Gerai gazuotas (net butelyje) alus. Sausas. Gana ilgai išliekančio skonio.

Bendras įspūdis: Sako, ne visiems šis alus paliko gerą įspūdį. Mums irgi vos paragavus pasirodė, kad alus toks et. Bet! Bet mes pirmąkart jo paragavom pilstomo ir galim pasakyti: tikrasis šito alaus grožis atsiskleidžia neskubriai gurkšnojant bokalą ir leidžiant toms malonioms gėlėms ir žolėms pamažu įsivyrauti.

sakiškių

Stilius: altbier
ABV: 5,1 %

Išvaizda: Poskaidris raudonai rudas kūnas su per maža balta puta. Stengėmės pilti atsargiai, nes pirmąkart ragaujant jis buvo pernelyg mutnas (gražus žodis…).

Aromatas: Labai silpnas ir salsvas, salykliškas.

Skonis: Daug salyklų, jie čia dominuoja ir griežia pirmuoju smuiku, justi duonos natos. Alus gana švaraus skonio.

Gomurys: Tinkamai gazuotas, sausas, lengvoko kūno alus.

Bendras įspūdis: Stiliaus atžvilgiu tai gana tvarkingas alus, bet ir mums, snobams, ir paprastiems mirtingiesiems, ragavusiems jo Alaus bibliotekoje, nepaliko didelio įspūdžio, nesinorėtų jo vėl ir vėl kartoti.

sakiškių

Stilius: alus su prieskoniais, žolelėmis ar daržovėmis
ABV: 6,5 %

Išvaizda: Tamsiai rudas iš pažiūros tirštas alus su neaukšta, bet tvirta rusva puta.

Aromatas: Skrudinti salyklai, subtilus dūmelis. Aromatas gana ryškus ir stimuliuojantis.

Skonis: Ryškus saldus skrudintų salyklų pritvinkęs kūnas. Aštrumas ateina pamažu, neskubėdamas ir ilgam pasilieka. Turi rūgštelės. Tvirto skonio alus.

Gomurys: Kreminės konsistencijos ilgai išliekančio skonio ir tinkamai užgazuotas alus.

Bendras įspūdis: Gaila, kad jis pasirodė tik žiemos pabaigoje, nes tai labai žiemiškas ir tirštas alus. Gerai subalansuotas, glotnus. Pirmąkart ragavome jo per Žmogšalą ir tąsyk jis patiko, bet ne taip! Dabar jis brandensis, rimtesnis, dar smagesnis. Jei pavyks, įsigysim dar buteliuką ir palaikysim iki rudens. Tiesa, pastabėlė dėl ingrediento – ne kokis tai jelapenas, o Chalapos paprika.

sakiškių

Stilius: imperinis stautas
ABV: 9,2 %

Išvaizda: Beveik juodo kūno alus su aukšta ir tiršta rusva puta.

Aromatas: Silpnokas, su gana rimtu salsvumu ir subtiliomis skrudintų salyklų užuominomis. Justi lengva rūgštelė.

Skonis: Čia dominuoja tie tamsūs skrudėsiai, duona. Alkoholio šiluma neįkyri ir švelni, tuo tarpu toji skrudintų salyklų teikiama rūgštelė šiek tiek trukdo.

Gomurys: Gana smarkiai gazuotas. Pilstomas jis švelnesnis. Stebėtinai lengvo kūno.

Bendras įspūdis: Šito taip pat ragavome per Žmogšalą. Ir iš butelio jis toks… kuklesnis, ne toks glotnus. Norėtųsi, kad būtų dar tirštesnis ir lipnesnis. Vėlgi, jei tik rasim dar buteliuką, palaikysim iki rudens.

Tai tokios tos Sakiškių (ne)naujienos. Įvairios ir nuteikiančios optimistiškai. Ypač porteris su čipotle – aitroki ir tiršti alūs yra mūsų silpnybė, sunku jiems atsispirti…

Pastaba: Alus ragautas 2016-03-28