Vadinti Sakiškių alaus duetą naujokais net liežuvis nesiverčia, vis dėlto komercinio alaus rinkoje ši darykla pasirodė tik šiemet. Ir jau sukėlė nemažai šurmulio. Vienas po kito pasaulį išvydo net penki Sakiškių alūs, lakoniškai pavadinti stilių vardais. Didelių eksperimentų aludariai kol kas nepateikė. Kaip tik priešingai – tesėjo duotą žodį virti švarius stiliaus etalonais vadintinus alus. Sakytum, elementorių alaus pradinukams. Elis turi atrodyti šitaip, o vitbieras – anaip.

Mūsų pažintis su Sakiškių alumi prasidėjo tame pačiame Herkuje Kante, kur prieš porą mėnesių paragavome jų Witbier. Paskui kelias gavosi kažkoks duobėtas – tai Saison pražiopsojom, tai Pale Ale vos spėjom buteliuką nugriebti. Dabar bus daug paprasčiau, mat Sakiškių alaus atsirado ir Klaipėdos Gero Alaus Parduotuvėje (ten ir radome prieš tai pražiopsotą Saison).

Sakiskiu alus

Tris buteliukus dar pakvietėm į fotosesiją pajūryje, o grįžę namo išragavom visus (išskyrus anksčiau degustuotą Witbier). Nuo pastarojo ir pradėsime.

Sakiskiu alus

 Stilius: witbier
ABV: 4,9 %

Išvaizda: Alus bokale gelsvas, matinis, atrodo tirštas, tačiau visai neturi putos.

Aromatas: Kvepėjo šis alus įtartinai gerai. Na, visa reikalinga puokštė – ir kalendros, ir gvazdikėliai, ir bananai. Iškart sužadino troškulį.

Skonis: Stipriausiai jautėsi kalendra, tik pačioje pabaigoje buvo šiek tiek kartumo. Deja, skonis neprilygo aromatui.

Gomurys: Alus pakankamai vandeningas, tuštoko kūno.

Bendras įspūdis: Tai vienintelis Sakiškių alus, kurį ragavome pilstomą. Ir, tiesą pasakius, mums pasirodė prasčiausias. Skystokas, skonis neatitiko daug žadėjusios kvapų puokštės. Tąsyk išsigandome: o jei taip bus ir toliau? Galim išduoti – nebuvo.

Sakiskiu alus

Stilius: saison
ABV: 5,2 %

Išvaizda: Pusiau drumstas geltonai auksinis kūnas su puria balta puta. Atrodo puikiai.

Aromatas: Nors aromatas silpnokas, dvelkia rūgštele, žemėmis, oda.

Skonis: Priešingai nei pirmajame aluje, čia skonis ir kvapas puikiai derėjo ir vienas kitą papildė. Ragaujant jaučiasi ir toji lengva rūgštelė, ir pipiriškumas, žemiškumas.

Gomurys: Kūnas gana solidus, tačiau nesutarėme dėl gazuotumo. Vienam buvo pats tas, kitam kiek per daug.

Bendras įspūdis: Malonus alus, mūsų galva, tikrai pranokstantis pirmąjį. Paragavę šį lengviau atsikvėpėme.

Sakiskiu alus

Stilius: šviesusis elis
ABV: 5,2 %

Išvaizda: Šitas alus, vežiotas po pajūrį, pilamas į taurę smarkiai užputojo! O kai šiek tiek nusistovėjo, išvydome drumstoką vario spalvos kūną su aukšta balta puta.

Aromatas: Džiugina nosį. Jis ryškus, bet nerėksmingas, malonus. Darniam kvapų orkestre jaučiasi pušų, citrusinių vaisių, mangų natos.

Skonis: Švelnaus kūno saikingai apyniuotas alus. Gurkšnio pradžia salsva, paskui nusėda švelnus, neįkyrus apynių kartumas. Puiki dermė.

Gomurys: Kaip jau minėjom, balansas tarp apynių ir salyklo labai geras. Alus tvirto kūno, ne koks skystalas.

Bendras įspūdis: Puikus elis, išnaudojantis ir subtiliai atskleidžiantis aromatinius apynius.

Sakiskiu alus

 Stilius: saldusis stautas
ABV: 4,7 %

Išvaizda: Drumstas juodas kūnas su rusva puria puta. Traukia akį.

Aromatas: Ryškus degintų salyklų aromatas, kurį sustiprina džiovintų slyvų natos ir nežymi rūgštelė.

Skonis: Kaip ir aromate, taip ir čia ryškiausiai jaučiasi deginti salyklai. Pabaigoje įsivyrauja saldumas, pasijunta duonos plutos natos.

Gomurys: Nors alus pasirodė vandeningokas, vis dėlto šito stauto kūnas tvirtesnis nei kito šio stiliaus pavyzdžio, verdamo Lietuvoje.

Bendras įspūdis: Iš dalies norėtųsi švelnesnio skonio, nors tas pieniškumas tikrai jaučiasi. Be to, ir aromatas pernelyg vienareikšmiškas, nedinamiškas.

Sakiskiu alus

Stilius: IPA
ABV: 7,2 %

Išvaizda: Poskaidris tamsaus vario spalvos kūnas su puria rusva puta. Prieš šviesą žybsi rausvais atspalviais.

Aromatas: Ryškus, aštrus, su stipriomis egzotinių vaisių natomis. Iš karto aišku, ko tikėtis.

Skonis: Čia, be abejo, svarbiausi yra apyniai. Alus aitrokas, bet saikingai kartus. Stipriai jaučiasi Mosaic apyniai, kurie vienam mūsų primena muilą, o kitam labai patinka.

Gomurys: Čia ir vėl balansas geras, ryškius apynius atsveria rimtas, sodrus kūnas.

Bendras įspūdis: Patiko, kad alus nėra primityviai ir nuobodžiai kartus, kad atsiskleidžia vaisių ir serbentų natos.

Baigdami degustuoti vienas kito paklausėme: kuris gi iš plejados Sakiškių alaus yra skaniausias? Vienareikšmiškai atsakyti sunku. Labiausiai išsiskyrė Saison, Pale Ale ir IPA. Abiejų vieninga nuomone Witbier pasirodė silpniausiai. Kadangi viską, kas yra, pagaliau išragavom, nekantriai lauksim naujų leidimų (ir tikėsimės daugiau šitaip nebeatsilikti).