Bread and Beer

Fresh bread and pints of beer

lten

Belgiškas alus: Westvleteren 12

Ak taip, tas stebuklingas alus, kiekvieno alaus gyko ir fryko erotinė svajonė, visų trokštamas kvadrupelis – Westvleteren 12! Kai kurių šaltinių geriausiu alumi pasaulyje tituluojamas kvadrupelis verdamas Šv. Siksto vienuolyne, Vleterene, Belgijoje. Pats vienuolynas įkurtas 1831 m. ir nuo pat pradžių virė alų – tam, kad išsilaikytų. Pirmas jų alus buvo daug lengvesnis, o rimtasis Westvleteren 12 dienos šviesą pirmąkart išvydo Antrojo pasaulinio karo metu. Nuo to laiko nesikeitė niekas – nei receptas, nei verdamas kiekis, nei išskirtinė kokybė. Vienuoliai pasauline šlove, staiga užklupusia maždaug prieš dešimt metų, visai nesidžiaugia, išlieka kuklūs ir atsisako didinti gamybos apimtį. Buteliukai, į kuriuos pilstomas alus, taip pat kuklūs, be etikečių, o visa reikalinga informacija pateikiama ant kamštelių.

Kai RateBeer.com Westvleteren daryklą paskelbė geriausia pasaulyje ir tokią pat garbę suteikė vienuolių verdamam dvyliktukui, alaus mėgėjai apspito vienuolyną, užkimšo pro jį einančią gatvę ir supykdė vienuolius. Šie nutarė: viskas, gana. Vienam žmogui – viena dėžė alaus ir tai tik iš anksto užsisakius telefonu, kuriuo prisiskambinti beveik neįmanoma. Dar galima atvykus į greta esantį lankytojų centrą ir kavinę paragauti vietoje arba įsigyti iki 12 buteliukų, bet su sąlyga, kad jų bus. Dažnai nebūna. Tokia ribota pasiūla sukūrė atskirą pilkai juodą alaus rinką. Nors vienuoliai draudžia iš jų įsigytą alų perparduoti, internete, alaus parduotuvėse ir baruose vis išlenda Westvleteren 12 buteliukų už kelissyk didesnę kainą. Ir perka žmonės! Koks save gerbiantis alaus mėgėjas praleis galimybę paragauti tooookio alaus? Mes irgi nepraleidom, irgi padalyvavome pilkojoje alaus rinkoje ir pernai viešėdami Belgijoje nusipirkome Westvleteren 12 buteliuką. Buvo truputį nesmagu, kad nepagerbėm aludarių noro, bet gėdą greitai nuplovė pats alus.

Alų parsivežę paslėpėm rūsyje ir laukėm ypatingos progos. Tokia išaušo vieną lapkričio sekmadienį. Nutarėm: nebelaukiam, ragaujam, net jei ištuštinus buteliuką apims melancholiškas liūdesys ir apniks mintys apie būties trapumą. Ar tai tikrai geriausias alus pasaulyje? Nežinia – nesam tiek išragavę, kad drįstumėme daryti griežtas išvadas. Bet paragavus aišku viena – tai išskirtinis alus. Ir sodrus, ir švelnus, ir intensyvus, ir glotnus. O dabar konkrečiau.

westvleteren 12

Stilius: kvadrupelis
ABV: 10,2 % (spėjam, kad per pusantrų metų rūsyje sustiprėjo)

Išvaizda: Poskaidris rudai raudonas kūnas su aukšta puria rusva puta.

Aromatas: Intensyvus! Kakava, duona, šienas, dulkės ir neįkyrus salsvumas.

Skonis: Kiek čia visko daug! Justi šokoladas ir karamelė, džiovinti vaisiai. Pačioje pabaigoje išnyra lengvas kartumas. Skonio natų labai daug, bet visos darniai sugula į visumą.

Gomurys: Gazuotas vidutiniškai, sausas ir apgaulingai lengvai geriasi.

Bendras įspūdis: Puikus alus. Tikrai. Daugiasluoksnis, kompleksiškas, gerai subalansuotas. Švelnus ir sodrus tuo pačiu metu. Nesijaučia nei aštrumo, nei nereikalingo alkoholio. Tik gurkšnok ir norėk dar (o daugiau nėr!).

Pastaba. Alus ragautas 2016-11-20

© 2017 Bread and Beer. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.