Bread and Beer

Fresh bread and pints of beer

lten

Alus ir Kalėdos

Kalbant šabloniškai, Kalėdos nenumaldomai artėja. Na, bet jos artėja, ir nieko čia nepadarysi, belieka su tuo susitaikyti, prisikepti sausainių ir išsirinkti, kuo užgerti kalėdinę žąsį. Demokratiškoj šaly, žinia, ne tik vynas (karštas arba ne) ar degtinė (šalta arba ne) gali puikuotis ant šventinio stalo. Lygiai toks pat taurus gali būti alus, o jei jis dar šiek tiek stipresnis ir prieskoniuotas – visai puiku! Toks kalėdinis alus ir buvo pastarosios Gero Alaus Parduotuvės surengtos degustacijos tema.

Tiesa, galima diskutuoti, kas iš tikrųjų yra kalėdinis alus. Ar jis būtinai turi būti stiprus? Ne, nes Mikkeller išvirė labai silpną, bet labai išraiškingo skonio alų. Ar bet koks prieskoniais pagardintas alus jau bus kalėdinis? Ne, juk tai atskiras žanras, be to, tą vakarą ragautas Wychwood Ginger Beard veikiau buvo limonadas nei alus… O štai Tucher, gudruoliai, išvirė šiek tiek stipresnį lagerį, užklijavo kalėdinę etiketę – ir štai, šventinis alus, gerkit ir džiaukitės, nesvarbu, kad skonis nuobodus. Renkant alus degustacijai tikriausiai vadovautasi principu kalėdinė etiketė = kalėdinis alus; prieskoniai = kalėdinis alus. Mes neprieštaravom, nes kai kurie egzemplioriai buvo išties puikūs. Na, o kiti nuvylė…

…pavyzdžiui, jau minėtas Tucher Christkindlesmarkt (6 %). Net žiemiška etiketė nepataisė šito vidutiniško marzeno, kurio nykus skonis nė iš tolo nedvelkė Kalėdomis. Kita vertus, tuos vargšus vokiečius labai riboja įstatymai. Tik išvirk kuo nors pagardintą alų, ir tikriausiai turėsi jį žymėti kaip alaus gėrimą. O kas šiais laikais nori alaus gėrimo? Na, gal lenkai, pas juos buteliuotų alaus kokteilių nors vežimu vežk.

…arba Wychwood Ginger Beard (4,2 %). Tiesą sakant, nustebome, nes pirmąkart nuoširdžiai nusivylėme šitos daryklos alumi. Kitiems to vakaro degustatoriams šitas imbierinis limonadas patiko, bet mes manom, kad galima (ir padaroma)  geriau. Kaip? Gero imbierinio alaus pavyzdys – žemiau šitame sąraše.

Pereikime prie malonesnių gėrimų. Štai prieš Kalėdas Švyturys pristatė ne tiesiogiai kalėdinį, bet vis dėlto cinamonu pagardintą Glüh Märzen (5,8 %) – Baltijos 50-mečiui skirtą apgreidintą versiją. Mes apie jį dar atskirai parašysime, o degustacijos vakarą ragavome jau antrą kartą, todėl išankstinę nuomonę turėjome. Ji šiek tiek pasitaisė, nes kažkodėl antrą kartą ragaujant (o gal todėl, kad gėrėme labai nedaug) alus atrodė ne toks aitrus. Cinamonas – baisus prieskonis, nes tik padaugink jo ir jau bus kartu. Toks pat įspūdis susidarė ir pirmąkart ragaujant Glüh Märzen. Po antrų ragautuvių ir nebežinom, kartus jis ar ne, bet atrodo, kad pašildytas jis būtų skanesnis.

Laipteliu aukščiau (nors iš tiesų gal kokia mylia…) stovi Mikkeller DrinkIn The Snow (0,3 %). Taip, tai beveik nealkoholinis alus, bet jis išvirtas puikiai ir tą tipišką nealkoholinio alaus prieskonį (žinot, apie kalbam, ar ne?) paslepia sodrūs salyklai ir puikiai suderinti prieskoniai. Jei per Kalėdas reikės vairuoti, bet vis tiek norėsis alaus, siūlom šitą.

Dar vienas tikrai kalėdinis alus sąraše – Wychwood Bah Humbug (4,3 %). Lengvas, bet ryškaus skonio alutis – saldus, prieskoniuotas ir turintis nemažai neįkyrios karamelės. Vienas butelaitis jau nusėdo mūsų rūsyje ir tikriausiai bus suvartotas prie šventinio stalo. Tiesa, toji karamelė įdomiai (ir nelabai maloniai) priminė romo ir kokakolos kokteilį…

O dabar metas trims to vakaro favoritams. Pabrėžiam – mūsų favoritams. Tiesiog šie alūs išsiskyrė iš kitų arba kokybe, arba skonių deriniu.

Pradėkim nuo Kalėdoms skirto Mikkeller alaus Hoppy Lovin’ Christmas (7,8 %). Alus tikrai skanus, sako, net imbieru pagardintas, bet tvarkingai sudėlioti amerikietiški apyniai neleistų prasiskverbti jokiam prieskoniui! Šitas IPA maloniai lengvas ir subtilus. Taip, apyniai justi, bet jie nerėksmingi, sutramdyti, todėl 0,75 l butelis puikiai atrodys ant šventinio stalo, o alaus paragaus net tas dėdė, kuris geria tik lagerį, nes kartus alus tai veu. Šitas alutis yra pats tas.

Antras į geriausių gretas stoja to paties Mikkeller Ris A La M’ale (8 %). Reikėtų pabrėžti, kad šis alus kalėdinis tik todėl, kad jis su vanile ir migdolais. Jie kartu su vyšniomis stoja į tokį darnų tercetą, kad belieka užsimerkti ir mėgautis labai glotniu minkštu alumi. Jokio šaižumo, jokio įkyrumo – alus gaiviai gaivutėliai slysta gerkle. Ar rekomenduotumėme jį ant kalėdinio stalo? Taip, nes jis patiks visiems, ypač tiems, kas alaus negeria. Jis kaip kisielius ir tų 8 % alkoholio (pavojingai) nesijaučia. Bet jei norite tikrai kalėdinio alaus, rinkitės ką nors su cinamonu arba imbieru, kad gomurį kutentų prieskoniai. Vis dėlto Ris A La M’ale butelis jau mūsų rūsy. Dar nenusprendėm, kada jį atkimšim.

Ir negalim paminėti, mūsų nuomone, puikaus imbierinio alaus – Hitachino Nest Real Ginger Ale (8 %). Čia imbieras ne tik įspūdingai gomurį kutena, bet ir sulaukia atsvaros iš tvirto salykliško kūno. Sodrus ir šildantis alus puikiai pakeis bet kokį karštą vyną, be to, imbieras subtiliai įsipina į šį alų, neįsigraužia į gerklę, todėl neužgoš nei patiekalų, nei kitų gėrimų skonio.

Štai ir paskutinis ilgesnis įrašas šiais metais! Norim padėkoti tiems, kurie skaito, komentuoja ar bent akimis perbėga. Linksmų ir alingų Kalėdų, kad ir ką nuspręstumėte šiemet ragauti (mes ragausim namie virtą kvietinį, va!). Tikimės, kad 2016-ieji bus dar įdomesni ir aktyvesni. Ir nepamirškit: alus – tai meilė!

© 2018 Bread and Beer. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.